Powiązane
  • Spadek dostaw komputerów na rynkuSpadek dostaw komputerów na rynku
    Wśród najważniejszych elementów składowych sprzętu komputerowego, na jednym z najważniejszych miejsc można z całą pewnością usytuować procesor. W zasadzie można powiedzieć, że wydajność całego komputera jest w dużym stopniu uzależniona …
  • Multimedia w inżynieriiMultimedia w inżynierii
    Multimedia najczęściej kojarzone są z rozrywką. Dzięki sprzętom multimedialnym możemy oglądać filmy, słuchać muzyki, grać czy porozumiewać się ze znajomymi. Tymczasem jednak trzeba wiedzieć o tym, iż multimedia wykorzystywane są …
  • E-booki – o co w tym chodzi?E-booki – o co w tym chodzi?
    Technologia ma wpływ na coraz więcej dziedzin naszego życia. Wśród nich są także i te, o których do niedawna sądziliśmy, że nie mają z nic wspólnego i oprą się jej …

Sztuczna krew – może już wkrótce

Jednymi z rozlicznych urządzeń znajdujących zastosowanie w profesjonalnej gastronomii są taborety elektryczne. Na temat zalet tych urządzeń można się długo rozpisywać. Trudno w zasadzie dzisiaj sobie wyobrazić funkcjonowanie bez nich bardzo wielu obiektów świadczących usługi gastronomiczne. w sklepach ze specjalistycznym wyposażeniem gastronomicznym taborety elektryczne dostępne są w bardzo wielu rozmaitych wersjach. Kupić je można równie dobrze za tysiąc złotych, co i kilkadziesiąt tysięcy. Taka rozpiętość cenowa wynika z faktu, że taborety elektryczne posiadają bardzo zróżnicowane parametry techniczne i wymiary. To z kolie powoduje, że dopasowanie ich do konkretnych potrzeb jest zdecydowanie łatwiejsze. Bardzo istotną rzeczą jest bowiem to, aby sprzęt dostosowany był do potrzeb konkretnego lokalu – w przeciwnym wypadku nie będzie funkcjonował w taki sposób, w jaki się tego od niego oczekuje, zaś jego utrzymanie okaże się bardzo kosztowne i w pewnym momencie w ogóle przestanie się kalkulować. Opisywane tutaj taborety elektryczne idealnie sprawdzają się w takich miejscach, gdzie szybko trzeba przygotować duże ilości zup czy sosów – również w sytuacjach, kiedy tego rodzaju potrawy wymagają bardzo szybkiego ich podgrzania. Dla przykładu nawet w najlepszym garnku stosowanym w profesjonalnych kuchniach trudno o przygotowanie dajmy na to stu litrów zupy – taborety elektryczne z kolei takie właśnie możliwości stwarzają. Ogromnym plusem opisywanych tutaj urządzeń jest także to, że przygotowane w nich potrawy przez bardzo długi czas utrzymują wysoką temperaturę. To również oszczędność, gdyż nie trzeba non stop tych dań podgrzewać, co wymaga zużycia większej ilości energii elektrycznej (nie jest to nic innego jak generowanie kosztów). Sam fakt, że urządzenie długo utrzymuje jedzenie w wysokiej temperaturze jest szalenie istotny z tego chociażby powodu, że nikt nie lubi dostać obiadu, który nie jest gorący – wówczas ten najbardziej obfity w ciągu dnia posiłek sporo traci na swej wartości.

Comments are closed.